3D print je eigen toekomst

Door: Jelle Smit

Om je heen zie je het steeds vaker voorbij komen: 3D printen. Gebruiken bedrijven deze techniek om mee te doen met een hype of zijn er wel degelijk veel voordelen te benoemen waarom het toepassen van 3D printen een kostenvoordeel zal opleveren?
Deze blog zal inzicht geven in de mogelijkheden, voordelen en de toepassingen van deze veel voorbij komende techniek.

Waar conventionele productietechnieken vaak tijd en (veel) geld kosten, zorgt 3D printen ervoor dat levertijd en hoge kosten wegvallen. Doordat 3D printen een onderdeel is van additive manufacturing is, is het een milieubewuste toepassing. Hierdoor gooi je, in tegenstelling tot bijvoorbeeld een freesbewerking, niet onnodig materiaal weg. Ben je niet helemaal tevreden met het resultaat, dan is het mogelijk om binnen no-time een nieuw model te laten printen en hierna opnieuw te testen.

Protakt beschikt over een hoogwaardige FDM (Fused Deposition Modeling) printer. Dit maakt het mogelijk om het gewenste product binnen enkele uren te realiseren. Kom je er niet helemaal uit met het ontwerp, dan beschikken wij over de juiste capaciteit en software om het product naar wens te modelleren.

Wil je tijdens een productinnovatieproces snel iets tastbaars in je handen hebben, dan is dit binnen enkele uren realiseerbaar. Hierdoor werk je sneller naar de toekomst van nieuwe producten en krijg je eerder zekerheid over je product.

Grootste voordelen van 3Dprinten zijn:

Single step manufacturing

Printen maakt het produceren van enkelstuks interessant. Er zijn weinig tot geen opstartkosten en betaal alleen voor het materiaal dat wordt gebruikt!

Ontwerpvrijheid

Creƫer complexe vormen die met behulp van ondersteuningsmateriaal zijn te realiseren en met andere productietechnieken niet haalbaar zijn.

Geen voorraad kosten

Het is niet langer nodig om voorraad op te slaan, waardoor bijkomende voorraadkosten verleden tijd zijn.

Gewicht

Bij het gebruik van kunststof zal er een product worden geprint welke erg licht is (en toch sterk). Deze kan goed van toepassing zijn bij het gebruik aan een robotarm of een andere toepassing waarbij gewicht een grote rol speelt.

Met deze voordelen is het mogelijk om aan een toekomst te werken waarin op een verantwoorde manier omgegaan wordt met additive manufacturing. Mede hierom wordt de techniek al veel ingezet in de automotive industrie, gezondheidszorg en andere grote industrieƫn.

Mocht je nog niet helemaal overtuigd zijn van de print kwaliteiten en mogelijkheden van Protakt? Neem dan gerust contact met mij op, zodat ik deze kan toelichten.

Contactgegevens: Jelle Smit jelle@protakt.nl 06-34519125

Neem contact op met Jelle!

Neem contact op met Jelle!

    Stuur ons je gegevens.