De Cobot

Een Cobot is een Collaboratieve Robot ofwel een samenwerkende robot, die zeer eenvoudig te programmeren is. Een Cobot kan veilig naast mensen werken, zonder dat hier een hekwerk voor nodig is.
Bij Protakt zien wij de Cobot als een veelbelovende ontwikkeling met het oog op de schaarste aan personeel op de arbeidsmarkt en het welzijn van medewerkers in productieprocessen. Als integrator van Doosan Cobots helpen wij de continu processen te optimaliseren.

Wat zijn de verschillen tussen een Cobot en Robot

Een Robot is een automatische machine die specifieke taken kan uitvoeren zonder menselijke interventie. Een Cobot is een robot die specifiek taken kan uitvoeren zonder menselijke interventie. Dit is mogelijk omdat de Cobot gevoelig en veilig is door de ingebouwde sensoren. Een Cobot wordt vaak gebruikt in kleine productieomgevingen.
Er zijn een aantal verschillen tussen het gebruik van Cobots en Robots in een werkomgeving, hieronder de belangrijkste voordelen:

De Cobot

De Robot

COBOTROBOT
Veiliger om samen te werken met mensenAfgeschermd van mensen door hekwerk
Flexibel inzetbaarSpecifieke toepassingen, vaste taak
Licht in gewicht en verplaatsbaarZwaar in gewicht en vaste plek
Relatief goedkoopGrote investering
CompactGroot, neemt veel ruimte in
Eenvoudig te programmerenProgrammeren in specifieke taal

“In ieder productieproces zit wel een handeling die repeterend, ergonomisch onvriendelijk
of storingsgevoelig is. De prijs van een Cobot en de eenvoud in gebruik, maakt dat wij
steeds vaker de Cobot verkiezen boven een voor de klant specifiek ontworpen machine.
De Cobot is beproefd, onderhoudsarm en hiermee toekomstproof”, aldus Robin Ruiter.

Snelle ROI

De Cobot heeft een snelle terugverdientijd, doordat de prijs van de Cobot een stuk lager ligt dan die van grote industriële robots. De exacte ROI (Return on Investment) van een Cobot Is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de specifieke toepassing van de Cobot, de kosten van de Cobot en de opbrengsten die de Cobot genereert.

Automatiseren bij BRM Lasers

Het creëren en produceren met de lasermachines van BRM Lasers is al ontzettend gemakkelijk, maar met deze toevoeging van Protakt B.V. is het systeem helemaal next level.

Trolleys Uitladen

Bij KLM zijn er vele duizenden trolleys in omloop. Het legen van deze trolleys is zwaar, repeterend, onvriendelijk voor de medewerkers. Een prima taak voor de Cobot!

Download de brochure over cobots!

Download de brochure over cobots!